Prohledat tento blog

Vaření - příměstský tábor - 1. den

Na první červencový týden jsme si naplánovaly zkrácený příměstský tábor „Vaření“, které vedla Hanka. Program tábora si pečlivě připravila a byl skutečně bohatý. Malé kuchaře jsme si první den rozdělily do dvou skupinek, na děti mladší a starší. Ale již během pondělka, i dní následujících, děti ve skupinkách volně přecházely, podle toho, jaké aktivity se chtěly účastnit.
Hned ráno Hanka s dětmi připravila vajíčkovou pomazánku, kterou pak společně mazali na rohlíky. Na odpolední svačinu pak upekli sušenky.
Se mnou se děti naučily využívat malé vánoční vykrajovačky k vykrajování zeleniny. Vykrájenými kytičkami, srdíčky a lístečky jsme si dozdobili svačinu, přidali je do polévky a jako malé potěšení i na talíř s hlavním jídlem. Když vám v hovězím vývaru plavou kromě nudlí a masa i zeleninové kytičky a srdíčka, vypadá to lákavě. Potom se i ti, kteří prohlašují, že v polévce zeleninu nejedí, předhání jaký kdo našel tvar a kdo ho vykrajoval 😉 I talíř s kuřátkem a brambory vypadal lépe, když na něm leželo, byť jediné (jen si to zkuste vykrajovat jich skoro čtyřicet, protože jsme dětem ještě přidávali) srdíčko vykrojené z červené kapie.
Ve chvilce volna před obědem si děti nakreslily obrázek, který jsme pak společně zalaminovali. Vyrobily si tak vlastní podložku pod jídlo, kterou využívaly po celou dobu tábora.
Po obědě Hanka umyla všechno nádobí a my ostatní jsme se věnovali klidnějším aktivitám (i když tedy hráči hry „Kočka Karla“, spustili občas takový rámus a rambajs, za jaký by se nemusel stydět žádný z příslušníků kmene Hurónů 😉). Ale většinou jsme se s příchodem do relaxační místnosti všichni zklidnili. Děti si ve skupinkách stavěly z několika druhů stavebnic, společně plánovaly, doplňovaly se a hrály si. No a ti starší si rozložili válecí matraci a věnovali se pasívnímu odpočinku. 
Hanka spolu s několika dětmi připravila občerstvení na odpolední piknik a vyrazili jsme na travnatou plochu k Sokolovně.
V loňském roce jsme na příměstských táborech hojně využívali zahradu u domku, ale protože letos byla zahájena přestavba hospodářských budov a dílny, máme zde staveniště a proto využíváme možnosti travnatých ploch v nejbližším, ale i vzdálenějším okolí Slunečnice.

Napsala: Jana
Fotila: Jana a Hanka

Žádné komentáře:

Okomentovat